2. De grootste verslaving van de mens, is de verslaving aan wie hij meent te zijn

Met nadruk schrijf ik hier ‘meent te zijn’. Echter, wie we menen te zijn, ontneemt ons het zicht op wat we werkelijk zijn en wie we menen te zijn, beperkt ons en hangt af van wie we tegenover ons hebben. Bijvoorbeeld: mijn partner roept een andere Willem tevoorschijn dan mijn kleinkinderen en wanneer ik een seminar of lezing geef dan is dat weer een andere Willem die zijn ding doet. Ik heb daar geen problemen mee, zolang de ervaring, plezierig en comfortabel is of liefde en affectie oproept. Wanneer het contact onplezierig is of ieder keer leidt tot conflict of mij onzeker maakt, dan heb ik dat liever niet en probeer ik die persoon te vermijden óf, wanneer ik dat meen te kunnen, te veranderen. Ik ben dan op dat moment van mening dat mijn ervaring door de ander komt en dat betekent dan weer dat ik er niets aan kan doen, behalve dan de ander te ontwijken of te veranderen. Ik ben gevangen in mijn overtuigingen, meningen en oordelen over de ander en die moeten in stand blijven zodat ik kan blijven, wie ik meen te zijn, in relatie met de ander.

Dat tevoorschijn komen van die Willem gaat automatisch als een functie van geheugen. Omdat ik in de illusie leef dat de ervaring door de ander komt, kom ik niet op het idee te onderzoeken wie ik ben in relatie tot de ander. En door het idee dat de oorzaak van de ervaring door de ander komt, moet niet ik maar de ander veranderen. Het probleem is dat de ander niet verandert en dat welke poging ik daartoe ook onderneem deze poging niet leidt tot verandering, integendeel. Alleen gedegen zelfonderzoek, naar degene die in stand moet blijven in relatie met de ander, is een garantie voor relaties gebaseerd op wat we werkelijk zijn. Wat ik tegenkom in dat zelfonderzoek is, dat ik op moet geven wie ik meen te zijn om te ontdekken dat wie ik meen te zijn, mijn grootste verslaving is.

Willem.

P.s. Wat we werkelijk zijn, is onderwerp van het volgende Shift-Inzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*