9. Over intentie

Het vorige Shift-Inzicht ben ik geëindigd met het begrip intentie. Daar wil ik vandaag verder op ingaan. In de voorbereiding bij het schrijven van dit Shift-Inzicht werd mij helder hoe intentie te definiëren. Aanleiding was het bijwonen van een boekpresentatie van het boek ‘Vrachtbrief’ van Miriam Guensberg, overigens een prachtig boek dat ik in een adem uitgelezen heb. Ik vroeg Miriam ‘hoe weet je wie jou lezer is?’. Dit naar aanleiding van wat zij zei over het verschil in schrijven aan het begin van haar schrijverschap waarin worstelen kenmerkend was en het heden waarin zij veel meer schrijft voor de lezer.

Dat bracht mij tot het inzicht dat intentie niet iets is wat we besluiten te doen, maar dat intentie iets is wat we ieder moment kunnen waarnemen. Anders gezegd als je wilt weten wat je intentie is, kijk dan eenvoudig naar wie je nu bent, wat je nu doet en wat je nu hebt, dat is je intentie. Om dit met een metafoor duidelijk te maken. Een tulp ontkiemt, groeit, bloeit en vergaat, je zou kunnen zeggen, er is geen andere bedoeling dan dat, oftewel het is een inherente intentie van de tulp om te ontkiemen, te groeien, te bloeien en te vergaan. Stel je vervolgens voor dat de tulp het vermogen had na te denken over dat proces en er iets van zou vinden. Dan zou de tulp kunnen denken dat hij niet zo snel groeit als andere tulpen, of hij zou trots zijn dat zijn kleur net wat mooier is dan de tulp naast hem, of hij zou meer blad willen hebben, of hij zou verdriet hebben dat hij zou vergaan.

Niets van dat alles en dat is dan ook precies het verschil tussen de tulp en de mens. De mens wordt geboren, groeit, bloeit en gaat dood en dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld de leeuw. Maar de mens heeft allerlei meningen en overtuigingen en oordelen en weerstanden en verlangens tijdens dat proces. Dat veranderd het proces overigens niet. Dat zorgt er alleen voor dat het proces; of moeizaam verloopt, of dat het proces geclaimd wordt door het ego, of vergeleken wordt met andermans proces. En dat levert allerlei bijverschijnselen op zoals; pijn, trots, frustratie, slachtofferschap, macht, status, gevoelens van minderwaardigheid of superioriteit.

Zoals Alexander Smit (spiritueel leraar 1948-1998) ooit intentie verwoorde: ‘De tulp tulpt, de leeuw leeuwt en Willem willemt’.

NIEUW // GRATIS SEMINAR: De kunst van het niet weten // MELD JE AAN

Kom naar het gratis dag-seminar  waarin je kennis maakt met de Shift methode. Met deze methode krijg je zeer snel inzicht waarom je leven loopt zoals het loopt en waarom je werkelijkheid is zoals die is. Het programma is zeer effectief waar het gaat om mechanismen bewust te krijgen die ten grondslag liggen aan ineffectieve patronen en gewoonten. Met de methode kun je jezelf  bevrijden van die patronen. Hierdoor ben je in staat om vanuit een neutrale positie keuzes te maken en effectief te handelen.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij op donderdag 28 februari 2019. Het seminar vindt plaats in Arnhem in cultureel centrum Rozet te Arnhem (kortestraat 16). Zo’n 5 minuten lopen van het NS centraal en op loopafstand van diverse parkeergarages.

MELD JE HIER AAN

Graag tot dan, Willem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*