6. Verandering is de grote vijand van controle

Organisaties en individuen lopen vast door de behoefte aan controle. Regel op regel wordt gestapeld om oude fouten die gemaakt zijn in de toekomst te voorkomen. Reorganisaties lijken met veranderingen mee te gaan maar zijn eerder een reactie op veranderingen, en bewerkstelligen wat juist voorkomen had moeten worden, ‘CHAOS’. De enorme toename van burn-outs, door druk, spanning en stress wijzen erop dat mensen veranderingen niet meer kunnen bijbenen.

Om controle te hebben, moet alles hetzelfde blijven. Veranderingen kunnen echter niet gestuurd nog voorzien worden. Identificatie met wie je meent te zijn in de wereld waarin je leeft is met betrekking tot verandering dan ook het grote probleem. Identificatie met wie je meent te zijn betekent dat je een zelfbeeld hebt dat wellicht past binnen een vaste structuur of in ieder geval moet de omgeving aan bepaalde criteria voldoen, wil je kunnen functioneren. Een burn-out zorgt voor het opheffen van die identificatie. Je hoort dan ook mensen zeggen, het was een moeilijke tijd maar ik had het achteraf gezien niet willen missen. Ze hebben op een harde manier geleerd flexibel te worden en zich minder aan te trekken van de werkelijkheid waarbinnen ze ooit onder druk stonden.

De vraag is, moet dat op zo een harde manier? Zolang je niet in bezit bent van de juiste bewustwordings-methode is er helaas weinig hoop. Gelukkig zijn die methoden er en worden ze ook meer en meer gebruikt. Mindfullness is zo een methode. Je leert daar je aandacht in het hier en nu te brengen. In het hier en nu zijn geen problemen. Problemen zijn toekomst en verleden georiënteerd. Echter met Mindfullness ben je nog niet bij de grondoorzaak van het probleem. Daarvoor zal je onderzoek moeten doen naar je basis identiteit. Dat is de identiteit waar je hele leven op is gebouwd. Als je die identiteit gezien hebt, dondert wie je meende te zijn als een kaartenhuis in elkaar. Ruimte, Vrijheid, creativiteit en effectiviteit worden de natuurlijke ervaringen.

NIEUW // GRATIS SEMINAR: De kunst van het niet weten // MELD JE AAN

Kom naar het gratis dag-seminar  waarin je kennis maakt met de Shift methode. Met deze methode krijg je zeer snel inzicht waarom je leven loopt zoals het loopt en waarom je werkelijkheid is zoals die is. Het programma is zeer effectief waar het gaat om mechanismen bewust te krijgen die ten grondslag liggen aan ineffectieve patronen en gewoonten. Met de methode kun je jezelf  bevrijden van die patronen. Hierdoor ben je in staat om vanuit een neutrale positie keuzes te maken en effectief te handelen.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij op vrijdag 1 februari 2019 en nog diverse plaatsen vrij op donderdag 28 februari 2019. Het seminar vindt plaats in Arnhem in cultureel centrum Rozet te Arnhem (kortestraat 16). Zo’n 5 minuten lopen van het NS centraal en op loopafstand van diverse parkeergarages.

MELD JE HIER AAN

Graag tot dan, Willem.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*