13. Het ontstaan van het ego

Je bent geboren in een reeds bestaande wereld van overtuigingen, meningen en oordelen, binnen een samenleving met haar normen en waarden, met vervolgens als grootste beïnvloeders je ouders, opvoeders, religie en onderwijs. Je hebt deze overtuigingen en deze normen en waarden geadopteerd en op grond daarvan is je werkelijkheid gevormd. Deze werkelijkheid en jezelf in die werkelijkheid zijn gelijktijdig ontwikkeld en tot stand gekomen en daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook al leef je in de illusie dat deze werkelijkheid en jij gescheiden zijn van elkaar en dat iedereen in die zelfde werkelijkheid leeft.

Dit heeft je beperkt tot een identiteit met een naam (een ego), dat binnen de mogelijkheden die deze werkelijkheid biedt zichzelf staande houdt en overleeft. Dat staande houden en overleven gebeurt in de tijd met een toekomst en verleden welke in stand worden gehouden door weerstanden en verlangens op grond van overtuigingen, meningen en oordelen.

Het ego verzet zich tegen het idee dat het illusionair is en neemt daarbij de beperkingen voor lief. Wat het ego in ruil voor die beperking krijgt is veiligheid en zekerheid waarvan intuïtief gevoeld wordt dat het een schijn veiligheid en zekerheid is. De angst die aan de basis ligt van het illusionaire bestaan van het ego versterkt de verlangens en weerstanden en de illusie van tijd. Hierdoor kan het zijn dat je je bestemming uit het oog verloren bent of niet ten volle leeft.

NIEUW // De kunst van het niet weten // MELD JE AAN

Kom naar het gratis dag-seminar waarin je kennis maakt met de Shift methode. Met deze methode krijg je zeer snel inzicht waarom je leven loopt zoals het loopt en waarom je werkelijkheid is zoals die is. Het programma is zeer effectief waar het gaat om mechanismen bewust te krijgen die ten grondslag liggen aan ineffectieve patronen en gewoonten. Met de methode kun je jezelf  bevrijden van die patronen. Hierdoor ben je in staat om vanuit een neutrale positie keuzes te maken en effectief te handelen.

Er zijn nog plaatsen vrij voor het gratis seminar op vrijdag 22 maart 2019. Het seminar vindt plaats in Arnhem in cultureel centrum Rozet te Arnhem (kortestraat 16). Zo’n 5 minuten lopen van het NS centraal en op loopafstand van diverse parkeergarages.

MELD JE HIER AAN

Graag tot dan, Willem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*